Vliegen naar Aruba

Aruba ligt hemelsbreed op bijna 8000 kilometer afstand van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. De meeste toeristen die vanuit Nederland of België naar Aruba reizen die doen dat per vliegtuig. Een deel van de toeristen bezoekt door middel van een cruise Aruba, waarbij het verblijf op Aruba vrijwel altijd beperkt is tot één dag. Omdat Aruba een eiland is, is met de auto of trein naar Aruba reizen onmogelijk. Commerciële veerdiensten tussen Aruba en omringende landen zijn er niet. Per veerboot naar Aruba reizen is daarom niet mogelijk.Vanuit Nederland zijn er twee manieren om naar Aruba te vliegen: rechtstreeks met KLM of TUI fly (met een mogelijke tussenlanding op een heen- of terugweg) of met een overstap via de Verenigde Staten. Een rechtstreekse vlucht met KLM of TUI duurt ongeveer negen tot tien uur als je naar Aruba toe vliegt. Op de terugweg heb je vaak wind mee, waardoor de vluchttijd aanzienlijk verkort wordt. Soms vlieg je zelfs binnen acht uur terug naar Amsterdam. Vlieg je via Amerika dan loopt de totale reisduur vaak op naar 15 tot 18 uur inclusief de overstap in de VS.

De prijzen tussen KLM en TUI liggen over het algemeen niet zover uiteen. Wel is er vaak een verschil in beenruimte, bagageregels en extra’s die je tegen betaling af kunt nemen. Kijk als je vliegtickets naar Aruba met elkaar vergelijken dan ook goed naar wat er nog bijkomt tijdens of voor je reis. Op de site www.vliegticketsaruba.info wordt hier dieper op ingegaan.

Vanuit België naar Aruba vliegen

Belgen kunnen niet rechtstreeks vanuit België naar Aruba vliegen. Zij kunnen eerst per trein naar Schiphol reizen om vervolgens met KLM of TUI naar Aruba te vliegen. Ook is het mogelijk om een KLM-ticket te boeken waarbij je met KLM eerst vanaf Brussels Airport naar Schiphol vliegt om vervolgens over te stappen op de intercontinentale vlucht richting Aruba. Vanuit België kun je er natuurlijk ook voor kiezen om via de Verenigde Staten naar Aruba te vliegen.

Het internationale vliegveld van Aruba

Aruba Reina Beatrix International Airport

Het internationale vliegveld van Aruba ligt redelijk centraal op het eiland. De luchthaven ligt ten zuidoosten van de hoofdstad Oranjestad. Het vliegveld zelf stamt uit 1935, maar de terminals stammen uit het begin van de huidige eeuw. Voor vluchten vanuit en naar de Verenigde Staten is er een speciale terminal. Wie naar de VS reist die gaat hier al door de immigratie heen, wat je tijd scheelt bij aankomst in Amerika.

Er zijn drie manieren om vanaf de luchthaven naar je bestemming op Aruba te reizen: per taxi, met de bus of met een (huur)auto. Taxi’s staan te wachten bij de luchthaventerminal. Ze brengen je tegen een vast tarief naar de verschillende locaties op het eiland. Houd er rekening mee dat er voor koffers een toeslag per koffer geldt. De bussen van Arubus verbinden de luchthaven met de busterminal in Oranjestad. Ga naar de website van Arubus voor actuele routes en tijden. Op de luchthaven zijn ongeveer tien verschillende autoverhuurbedrijven actief. De kantoren/loketten zijn te vinden direct bij de Arrivals Terminal. Er zijn daarnaast ook nog een stuk of vijf autoverhuurders die de klanten ophalen bij het vliegveld en ze vervolgens meenemen naar hun kantoor vlak bij de luchthaven.