Vervoer in Aruba

Nadat je duizenden kilometers in een vliegtuig afgelegd hebt ben je dan eindelijk op Aruba aangekomen. Je staat op de luchthaven met je bagage en heel veel zin in een heerlijke vakantie. En dan? Hoe verplaats je je verder op het eiland? Hoe kom je bij je accommodatie? Als je een pakketreis geboekt hebt dan is het vaak vrij eenvoudig. Je transport van de luchthaven naar je accommodatie is dan normaliter geregeld door de touroperators, net als je vervoer terug naar het vliegveld om weer huiswaarts te kunnen keren.

Als je zelf je vliegtickets geregeld hebt dan zul je vanaf het vliegveld naar je eindbestemming moeten reizen. Dat is het gemakkelijkste per taxi of met een huurauto. Als je een auto huurt dan kun je die ook gebruiken om je tijdens je vakantie te verplaatsen over het eiland.

Huurauto

Autorijden op Aruba is doodeenvoudig, dus waarom geen auto huren als je vooral ook iets van het eiland wilt zien? De kans is groot dat je geen auto voor de hele vakantieperiode nodig hebt. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een auto voor één of meerdere dagen te huren. De prijzen voor huurauto’s op Aruba kunnen aardig uiteenlopen. Niet alleen de categorie van de auto heeft hier invloed op, ook het seizoen, de huurperiode en de huurvoorwaarden beïnvloeden de prijs die je betaalt. Als je de noordoostelijke kant van het eiland wilt bezoeken dan adviseren we om een vierwielaangedreven terreinwagen te huren. Niet alleen is het oncomfortabel om met een normale auto buiten de verharde wegen te rijden, vaak is het ook niet toegestaan als je geen 4×4 huurt.

Op de pagina auto huren op Aruba lees je 5 tips over een auto huren op Aruba.

Een geweldige huurauto op Aruba

Taxi's

Op Aruba zijn volop taxi’s beschikbaar. Het is op Aruba vrij ongebruikelijk om je hand op te steken om een taxi aan te houden. Meestal bestel je telefonisch een taxi (of laat je dat het hotel of restaurant doen). Op een aantal plekken staan taxi’s op klanten te wachten, zoals bij de internationale luchthaven, in het centrum van Oranjestad en bij sommige hotels.

De taxi’s op Aruba rijden niet met taximeters, maar werken met vaste tarieven op basis van afstand. Deze tarieven worden door de overheid vastgesteld. Het minimumtarief is $ 6,00 (Afl. 10,00). Tijdens de nacht (23:00 tot 07:00 uur) en tijdens zon- en feestdagen geldt er een toeslag. Het is taxichauffeurs niet toegestaan om af te wijken van de officiële taxitarieven. Een rit vanaf de luchthaven naar de verschillende hotels kost al snel tussen de 20 en 35 Amerikaanse dollars.

Bus

De bus is een goedkope vorm van openbaar vervoer op Aruba. De buslijnen worden geëxploiteerd door Arubus NV. In Oranjestad is er een busterminal. Buslijnen 1, 2, 2A, 2B, 2C, 3 en 3A rijden via verschillende routes van Oranjestad naar San Nicolas. Buslijn 8 gaat ook naar San Nicolas en heeft en stop bij de internationale luchthaven. Buslijnen 10, 10A en 10B rijden naar de lowrise en highrise hotels. De bussen op Aruba zijn populair, redelijk efficiënt en goedkoop.

Fietsen op Aruba

Aruba ontpopt zich steeds meer als een fietseiland. Er zijn verharde fietspaden aangelegd op diverse plekken op het eiland, zoals langs de kustlijn van Eagle Beach en in Paradera langs de hoofdweg bij de Casibari rotsformaties. De noordkust van het eiland leent zich uitstekend voor tochten met een mountainbike. Er zijn hier paden te vinden die bestaan uit rotsachtige ondergrond en zand. Waar de noordkust nog overwegend vlak is, daar biedt het nationale park Arikik wat meer uitdaging voor sportievelingen. De hoogteverschillen in combinatie met voldoende offroad paden zorgen voor leuke fietstochten.

Er zijn verschillende bedrijven te vinden die fietsen verhuren of georganiseerde (MTB) fietstochten aanbieden. Vraag ernaar bij de conciërge van je hotel of bij de lokale reisleiding. Zij weten je de juiste adressen voor fietsverhuur en fietstochten te geven.