Handig om te weten over Aruba

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis, dus ook voor Aruba. Het is handig om op de hoogte te zijn van de situatie ter plaatse, zodat je indien nodig vooraf maatregelen kunt nemen als dat nodig is. Ook vergroot kennis over het land de kans dat je lokaal tegen kleine probleempjes of grotere problemen aanloopt. Op deze pagina bieden we beknopte reisinformatie over Aruba. Bij het samenstellen is vooral uitgegaan van eigen ervaringen. Mocht er iets niet kloppen, neem dan contact op met ons.

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer op Aruba is 911. Dit gratis nummer is zowel voor de politie, voor de brandweer als voor de ambulance.

Bellen

Je kunt je Nederlandse mobiele telefoon gebruiken op Aruba, mits jouw contract met je provider dat toelaat. Houd er wel rekening mee dat de roamingtarieven aardig hoog kunnen zijn. Check daarom goed vooraf wat de kosten zijn om in Aruba te bellen of gebeld te worden. Als je langere tijd op Aruba verblijft kan het handig zijn een lokale SIM-kaart aan te schaffen. Je kunt met een lokaal nummer in ieder geval heel wat kosten besparen op het gebeld worden. Kijk ook of je provider misschien speciale belbundels voor bellen of gebeld worden in Aruba aanbiedt.

Douane

Wie naar Aruba reist die krijgt te maken met invoerbeperkingen. Zo mag er per volwassene 1 liter sterke drank of 2,25 liter wijn of 3 liter bier belastingvrij ingevoerd worden. Voor rookwaren geld een limiet van 200 sigaretten of 50 sigaren. Wie contant geld meeneemt naar Aruba die mag niet meer dan $ 10.000,- bij zich hebben (of andere valuta met een gelijke waarde).

Drinkwater

Het leidingwater op Aruba is geschikt als drinkwater. Omdat het gaat om gezuiverd zeewater is de smaak anders dan je in Nederland gewend bent. Veel toeristen kiezen er daarom voor om gebotteld mineraalwater te drinken als ze op Aruba zijn.

Elektriciteit

Als je naar Aruba reist dan moet je weten dat het voltage van het stroomnetwerk hier 110 volt is, terwijl deze in Nederland 230 volt is. Kijk goed of je apparatuur geschikt is voor 110 volt. De meeste opladers van telefoons, tablets en laptops zijn dat wel. Op Aruba wordt er ook met andere stekkers en stopcontacten gewerkt dan in Nederland. Deze zogenaamde Amerikaanse stopcontacten zijn niet compatible met Nederlandse stekker. Je hebt daarom een wereldstekker of adapter nodig.

Feestdagen

en groot aantal feestdagen op Aruba is gelijk aan de feestdagen in Nederland. Zo viert men hier op dezelfde dagen Nieuwjaarsdag (1 januari), Carnaval (februari/maart), Goede Vrijdag (april), Pasen (april), Koningsdag (27 april), Hemelvaartsdag (mei/juni), Sinterklaas (5 december) en Kerstmis (25 en 26 december). Verder wordt op 1 mei de Dag van de Arbeid op Aruba net als heel landen in de wereld wél gevierd (in Nederland niet).

Aruba kent verder twee eigen nationale feestdagen. Op 25 januari is het Betico Croes Dag. De voormalige Arubaanse leider Gilberto Francois (Betico) Croes wordt dan herdacht. Dankzij hem heeft Aruba de ‘Status Aparte’ verkregen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op 18 maart is het Arubadag. Op deze dag wordt de nationale vlag en het volkslied gevierd.

Tijdens feestdagen zijn banken, overheidsinstellingen en postkantoren gesloten. In de regel zijn de winkels dan ook gesloten, hoewel de aankomst van een cruiseboot ervoor kan zorgen dat sommige winkels wel hun deuren openen (met name in Oranjestad).

Fooien

Mensen die in de toeristische sector en in de horeca werken halen het grootste deel van hun loon uit fooien. Op Aruba is een fooi daarom eigenlijk vanzelfsprekend. Een normale fooi bedraagt 15 tot 20 procent over de eindrekening. Omdat met name Nederlandse gasten weleens vergeten om voldoende fooi te geven, kiezen steeds meer bars en restaurants ervoor om de fooi alvast op de rekening te zetten. je ziet dan ’tip’ of ‘gratuity’ op de bon staan. Extra fooi geven is dan niet meer nodig, maar mag natuurlijk altijd.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

Op Aruba betaal je met de Amerikaanse dollar (USD.) of met de Arubaanse florin (Afl.). Eén Amerikaanse dollar staat gelijk aan 1,77 florin. Je kunt op Aruba op veel plekken met de bekende creditcards betalen. Houd er rekening mee dat betalen met grote coupures in dollars lastig kan zijn. Op veel plekken worden biljetten van $ 50 en $ 100 niet geaccepteerd uit angst voor vals geld.

Hoewel je in theorie zowel met dollars als met florins zou moeten kunnen betalen, werkt het in de praktijk niet altijd zo. Er zijn barretjes die alleen maar Amerikaanse dollars accepteren en het weigeren om florins aan te pakken.

Het kan bij het pinnen op Aruba voorkomen dat het pinapparaat het wel accepteert dat je met florins betaalt, maar dat een betaling in US dollars niet geaccepteerd wordt.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen
Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Aruba niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online.

Gezondheid

Aruba kent amper specifieke gezondheidsrisico’s die in Nederland niet van toepassing zijn. De warmte en zonkracht op Aruba wel zaken waar je rekening mee moet houden. Houd er rekening mee dat lichamelijke inspanning op Aruba meer vergt van het lichaam door de warmte. Inspannende sporten kunnen beter vroeg op de dag of aan het einde van de dag beoefend worden. Drink ruim voldoende om uitdroging te voorkomen.

Op Aruba zijn verschillende artsen en tandartsen aanwezig waar je terecht kunt. Voor spoedeisende hulp kun je terecht bij het enige ziekenhuis van het eiland, het Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal. Het ziekenhuis heeft geen decompressiekamer. Duikers met de decompressie- of caissonziekte worden daarom overgevlogen naar Curaçao, waar wel een decompressiekamer aanwezig is.

Omdat medische kosten op Aruba niet altijd (geheel) door de Nederlandse ziektekostenverzekering gedekt worden, is het verstandig om het afsluiten van een reisverzekering te overwegen als je op vakantie naar Aruba gaat.

Het ziekenhuis van Aruba

Internet

Tegenwoordig kun je in heel veel hotels, restaurants en andere plekken op Aruba verbinding met het internet maken via Wi-Fi. Vaak is dit gratis, maar sommige accommodaties berekenen nog steeds kosten voor draadloos internet. Op de meeste plekken heb je een wachtwoord nodig om het netwerk op te gaan. In horecagelegenheden is het meestal een kwestie van er eventjes om vragen.
Je kunt natuurlijk ook mobiel gebruik maken van internet via het mobiele netwerk. Hiervoor geldt dat de kosten flink op kunnen lopen. Kijk goed wat het kost en kijk of je provider eventueel voordeelpakketten voor mobiel internet op Aruba heeft.

Kaartje sturen naar Aruba

De reguliere post komt per vliegtuig of boot aan op Aruba, waardoor het soms weken onderweg is. Gemiddeld komen de kerstkaarten pas in februari aan en zou je verjaardagskaarten ongeveer 6 weken van tevoren moeten sturen om in de buurt van de juiste datum te komen. Cadeautjes die niet door de brievenbus passen moeten opgehaald worden bij het postkantoor en men moet er dan nog invoerrechten over betalen.

One Happy Card is het beste alternatief. Zij zijn gevestigd op Aruba en bezorgen 7 dagen per week aan huis op Aruba. Op www.onehappycard.nl kun je het assortiment bekijken, bestellen en met iDeal betalen. Ze hebben wenskaarten, belevenissen, bloemen, cadeaubonnen, cadeaupakketten, helium ballonnen, lekkere drankjes en een gezonde fruitmand. Je kunt zelf de gewenste bezorgdatum kiezen. Met One Happy Card is je verrassing nooit meer te laat.

Vandaag besteld is morgen bezorgd. Je eerste wenskaart is gratis met de kortingscode gratiskaart.

Kleding

Op Aruba is casual kleding normaal. Zorg voor comfortabel zittende kleding die bij voorkeur van katoen gemaakt is. Wie zich wil beschermen tegen te koel staande airco’s in restaurants die kan het beste met laagjes werken. Mannen: vergeet niet om tenminste één lange broek in te pakken voor als je in een restaurant gaat eten ’s avonds.

Leeftijdsgrens

Op Aruba gelden er leeftijdsgrenzen met betrekking tot alcohol en gokken. Voor beiden moet je tenminste 18 jaar oud zijn. Bij twijfel wordt er om een identiteitsbewijs gevraagd dat moet aantonen dat je minstens 18 jaar bent.

Leguanen

Op het hele eiland Aruba kunt leguanen tegenkomen: op de weg, in de steden, op de stranden, rond het zwembad en soms zelfs in het zwembad. Deze dieren zijn over het algemeen niet schuw en doen zelden kwaad. Deze ‘iguanas’ zijn daarom normaliter niet gevaarlijk voor ons. De situatie kan veranderen op het moment dat je een leguaan in het nauw drijft of bang maakt. Dan reageert hij/zij zoals vrijwel ieder ander dier: de verdedigingsmodus gaat aan. Een leguaan verdedigt zichzelf door met zijn staart te slaan. Grotere exemplaren zijn dan heus wel in staat om je pijn te doen.

Meisje omringt door leguanen op Aruba

Muggen

Op Aruba komen muggen voor. Met name op Renaissance Island en rondom de Bubali Bird Sanctuary heb je zowel overdag als na zonsondergang kans op muggenbeten. Ook elders op het eiland kunnen muggen voorkomen, hoewel die kans daar wel kleiner is.

Openingstijden winkels

De winkelcentra op Aruba hebben verschillende openingstijden. In Oranjestad openen de winkels doorgaans rond 09:00 uur en sluiten tussen 18:00 en 20:00 uur hun deuren weer. De toeristenwinkels in Palm Beach zijn over het algemeen ’s avonds langer open, maar gaan meestal ook pas rond 14 uur open. De winkels in Paseo Herencia zijn meestal van 10 tot 22 uur geopend. Op zondag gaan de winkels daar pas om 17:00 uur open.

De supermarkten zijn overdag meestal van 8 tot 20 uur open. Op zondag openen de supermarkten een uur later en ze sluiten halverwege de middag hun deuren.

Regel je tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je tours en activiteiten op Aruba bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Aruba.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Aruba
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Aruba via Tiqets

activiteiten en tours op Aruba via GetYourGuide

Reisdocumenten

Als houder van een Nederlands paspoort (of een ander EU-paspoort) heb je geen visum nodig om Aruba te bezoeken. Wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Een Europese Identiteitskaart is geen geldig reisdocument om Aruba binnen te mogen.

Taal

De officiële talen op Aruba zijn Nederlands en Papiamento. In de praktijk wordt er veel Engels gesproken op Aruba. De kans is groot dat je tijdens je verblijf op Aruba meer in het Engels dan in het Nederlands communiceert. Er zijn ook redelijk wat mensen op het eiland die Spaans spreken.

Wil je met de lokale bevolking communiceren, dan kan het zijn dat degene tegen wie je spreekt alleen maar Spaans of Papiaments spreekt. Of dat ze pas over willen schakelen naar Nederlands als jij probeert de eerste woorden in het Spaans of Papiamento te spreken, maar ze merken dat je een Nederlander bent. Het ijs is door die eerste woorden vaak gebroken.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Aruba en Nederland bedraagt 5 of 6 uur. Tijdens de Nederlandse wintertijd is het op Aruba vijf uur vroeger dan in Nederland. Als het in Nederland zomertijd is (eind maart tot eind oktober) dan bedraagt het tijdsverschil 6 uur.

De tijden op de vliegtickets tussen Aruba en Nederland staan altijd aangegeven in de lokale tijd. Dat verklaart waardoor de heenreis veel korter lijkt dan de terugreis als je kijkt naar de vliegtijden die vermeld staan.

Veiligheid

Aruba behoort tot de veiligste vakantiebestemmingen van het Caribisch gebied. Zelfs wereldwijd scoort Aruba statistisch goed. Dat betekent niet dat het eiland helemaal geen criminaliteit kent. Wie kent immers het spreekwoord “de gelegenheid maakt de dief” niet? Onzorgvuldig omgaan met je geld, mobiele telefoon, laptop, tablet of andere waardevolle spullen zorgt ervoor dat je een gelegenheid creëert tot diefstal. Wees daarom ook op Aruba voorzichtig met je waardevolle bezittingen.

Aruba heeft zelden te maken met gewelddadige berovingen of andere vormen van geweld en ook veel natuurgeweld zoals aardbevingen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen komen niet voor op Aruba. Wat dat betreft, is Aruba ook op dit gebied een perfecte vakantiebestemming.