Het weer op Aruba

Het weerbericht op Aruba presenteren is een van de meest saaie loopbanen die je op televisie kunt hebben. Dat komt doordat er vrij weinig variatie in de te melden feiten en voorspellingen zit. Op Aruba ligt de temperatuur immers overdag altijd rond of net iets boven de dertig graden, de meeste dagen verlopen ronduit zonnig en de wind waait vrijwel altijd uit het oosten. Het steppeklimaat van Aruba zorgt voor dit vrij constante klimaat, waarbij weersextremen echt uitzonderlijk zijn. Voor toeristen die op Aruba vakantie willen vieren zijn dit natuurlijk heerlijke gegevens.

Temperatuur

Aruba heeft het hele jaar door te maken met tropische temperaturen. Overdag ligt het kwik altijd tussen de 28 en 34 graden Celsius. Lagere of hogere maximumtemperaturen komen eigenlijk zelden voor op Aruba. Over het algemeen is de periode mei tot en met oktober iets warmer dan de periode november tot en met april. Opvallend is hoe snel de temperatuur stijgt na zonsopkomst. Vaak ligt het kwik twee uur na zonsopkomst al bijna op hetzelfde niveau als de uiteindelijke maximumtemperatuur van die dag. Zodra de zon ondergaat daalt de temperatuur vrij geleidelijk. Pas tegen het einde van de nacht wordt het laagste punt op de thermometer bereikt. Gemiddeld is dit een graad of 23 tot 27.

Wind

Op Aruba waait de wind maar uit één hoofdrichting: het oosten. De enige variaties op de oostenwind zijn een noordoostelijke en zuidoostelijke wind. Deze passaat waait vrijwel altijd over Aruba, hoewel er zeker ook dagen zijn dat de wind amper merkbaar is op het eiland. Op dit soort dagen stijgt de gevoelstemperatuur omdat het afkoelend effect van de wind wegvalt. Wie Aruba weleens bezocht heeft die zal dit ongetwijfeld herkennen. De gemiddelde windsnelheid op Aruba ligt tussen de 6 en 9 meter per seconde. Je merkt op Aruba een zeer duidelijk verschil in de aanwezigheid van de wind aan de noordoostkust en de zuidwestkust. Aan het noordoostkust is de wind duidelijker voelbaar. Je ziet hier ook hoe de wind invloed heeft op het landschap. Aan de westelijke en zuidelijke kusten, waar de zandstranden te vinden zijn, is er eerder sprake van een aangename bries dan van serieuze wind.

Een voordeel van Aruba is dat het eiland zeer zelden last heeft van het orkaanseizoen dat het Caribisch gebied jaarlijks van juli tot december teistert. Dat komt door de ligging op twaalf graden ten noorden van de evenaar, waardoor orkanen en tropische stormen eigenlijk Aruba bijna niet kunnen bereiken.

Neerslag

Wie denkt dat het op Aruba zelden regent, die heeft het mis. Op Aruba valt gemiddeld 400 tot 500 millimeter neerslag per jaar. Dat is altijd in de vorm van regen. Sneeuw of hagel komt niet voor op Aruba. Opvallend voor Aruba is dat het weer zich weinig aantrekt van klimaatstatistieken. Zo is het goed mogelijk dat het ene jaar er minder dan 250 millimeter regen valt, terwijl in een ander jaar er bijna duizend millimeter hemelwater naar beneden komt. Zo kan het op Aruba soms wekenlang droog zijn, terwijl je als je pech hebt te maken kunt krijgen met een grotendeels regenachtige week op Aruba. De kans hierop bestaat in de periode oktober tot en met januari. Gedurende de rest van het jaar is die kans veel kleiner. In de tweede helft van het jaar is ook de kans op (soms heftige) onweersbuien groter dan in de eerste helft van het jaar.

Zonneschijn

De zon schijnt zeer uitbundig op Aruba. Gemiddeld worden er acht tot tien zonneuren per dag geregistreerd. Aruba is hiermee het zonnigste eiland van de Cariben. Niet voor niets dat het vooral zonzoekers zijn die richting Aruba vliegen. De maanden juni, juli, augustus en september zijn net iets zonniger dan de rest van het jaar. Houd er rekening mee dat met zonnig weer niet bedoeld wordt dat de hemel strakblauw is. Het is het aantal uren dat er geen wolken voor de zon te zien zijn. Gemiddeld is het veertig procent van de tijd licht, gemiddeld of zwaar bewolkt. De overige zestig procent van de tijd is het (vrijwel) onbewolkt op Aruba.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Aruba en verschillende plaatsen op Aruba? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Aruba. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Aruba

Een normaal plaatje op Aruba: zon en wolken.